utorak, 21. prosinca 2010.

Pire od slanutka s janjetinom, pinjolima i krekerima

250 g slanutka
1/2 žlićice sodabikarbone
100 g tahini kreme
sok od pola limuna
3 režnja češnjaka izgnječenog u pastu
maslinovo ulje
mljevena crvena paprika po ukusu
300 g janjetine od buta nasjeckane na kockice
50 g pinjola
100 g punomasnog jogurta
sol i svježe mljeveni papar

Za krekere s kuminom

450 g brašna
10 g soli
1/2 žličice mljevenog kumina
3/4 žličice grubo mljevenog papra
1 žlica suhog kvasa
50 ml maslinovog ulja
1 žličica meda
300 ml vode

- u vodi otopiti suhi kvas, dodati med promiješati, malo kasnije dodati maslinovo ulje
- glatko brašno staviti u zdjelu, dodati sol, kumin, promiješati, dodati kvas umijesiti mikserom glatko tijesto kao za kruh, doraditi rukama
- zdjelu namazati maslinovim uljem, staviti tijesto, pokriti, pustiti da se diže oko 1,5 sat
- uključiti pećnicu na 250 stupnjeva
- dignuto tijesto razdijeliti na više manjih komada, razvaljati, peći na kamenoj ploči
- slanutak namočiti dam ranije sa sodabikarbonom, isprati, skuhati s vezicom aromatičnih trava, mrkava, celer, češnjak
- meso narezati na kockice, posoliti, popapriti, zaliti maslinovim uljem, promiješati neka se malo marinira
- tostirati pinjole
- za humus šupljikavom žlicom vaditi slanutak, topli stavit u mikser bez tekućine (ako je potrebno dodati kasnije), dodati češnjak, limunov sok, tahini pastu, sol i papar, dobro izmiksati
- staviti u prikladnu posudu u kojoj će se jelo poslužiti
- meso popržiti na prethodno dobro zagrijanoj tavi
- poprženu janjetinu staviti u zdjelu, dodati pinjole, promiješati
- napraviti udubinu u pireu od slanutka, u nju staviti janjetinu s pinjolima, po želji posuti crvenom paprikom
- poslužiti uz jogurt začinjen maslinovim uljem i krekere

Prikazano na HTV: 20.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar