petak, 17. prosinca 2010.

"Pil pil" hama

1 velika hama (1,5-2 kg)
5 režnjeva češnjaka
2 ljute suhe papričice u komadu
100 ml suhog bijelog vina
250 ml maslinovog ulja
sok limuna
sol i papar

- ribu hamu (može se upotrijebiti oslić ili bakalar) isfiletirati, obilno posuti krupnom solju, ostaviti preko noći u hladnjaku
- na laganoj vatri zagrijati maslinovo ulje - bilo bi poželjno imati casolu, zdjelu od terakote s blago zaobljeni dnom koja se može ljuljati, tresti na vatri, no može poslužiti i naka druga prikladna posuda ili dublja tava
- češnjak narezati na ploške, papričicu zdrobiti prstima, izdvojiti sjemenke da ne bude jako ljuto, dodati u maslinovo ulje
- kad češnjak zarumeni, šupljikavom žlicom izvaditi češnjak i papričicu u zdjelicu, trebat će prilikom posluživanja
- u ulje uliti bijelo vino, miješati, dodati ribu kožom prema dolje
- povremeno tresti posudu da riba pusti emulziju, vatra treba biti slaba
- gotovu ribu izvaditi
- dobro promiješati ulje, dodati par kapi limuna
- servirati ribu, krumpir s tikvicama, ribu obilno zaliti umakom, posuti preprženim češnjakom i papričicom koji su se pržili u maslinovom ulju

Za prilog Ana je radila krumpir s tikvicama: na koke narezan krumpir kuhati, dodati na kocke narezane neoguljene tikvice i češnjak narezan na ploške. Gotovo ocijediti, posuti peršinom i maslinovim uljem no količine sastojaka nisu objavljene

Prikazano na HTV:16.12.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar