nedjelja, 26. rujna 2010.

Pita od limuna s pinjolima

Tijesto:

300 g brašna
150 g šećera
1/4 žličice soli
2 jaja
50 ml maraschina (ili likera od limuna ili anisa)
80 g maslaca
1 vrećica praška za pecivo

Nadjev:

9 jaja
265 ml slatkog vrhnja
350 g šećera
naribana korica i sok od 4 limuna (u emisiji je, koliko se sjećam, bilo 3 limuna)

Premaz:

2 žumanjka
2 žlice slatkog vrhnja

Za posipanje:

3 žlice pinjola

Tijesto:

Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. U tu smjesu utrljajte komadiće maslaca i kada dobijete fine mrvice, povežite sve jajima i likerom. Tijesto će biti malo ljepljivo. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 1 sat.

Nadjev:

Pomiješajte sve sastojke u posudu koju stavite iznad lonca s kipućom vodom. Miješajte na umjerenoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Razdvojite tijesto na dva dijela, jedan malo veći od drugog. Na pobrašnjenoj površini ili između dva komada masnog papira, razvaljajte dva kruga. Ako želite napravit više malih pita, napravite manje krugove. Premažite maslacom kalup za pitu promjera 20 cm. Obložite dno kalupa većim krugom, napunite nadjevom i prekrijte manjim krugom. Pritisnite rubove da se zalijepe i odstranite višak tijesta.
Razmutite žumanjke i slatko vrhnje i time premažite pitu. Pospite pinjolima. Pecite oko 40 minuta, dok pinjoli i tijesto ne dobiju zlatnu boju. Pustite da se pita malo ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.

http://mmfino.blogspot.com/2010/02/torta-od-limuna-i-meringue.html