1 veliki nar
2-3 pačja batka sa zabatcima
sol i papar
3 žlice maslinovog ulja
2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke ploške
1/2 žličice mljevenog cimeta
100 g oraha, tostiranih, oguljenih i mljevenih
150 ml pasate od rajčica
300 ml pilećeg temljca
4 žlice soka od limuna
1 žlica sirupa od nara
svježe nasjeckani peršin
kuhana basmati riža za prilog
- pačje meso posoliti prethodni dan
- orahe tostirati u pećnici oko 15 minuta, oguliti kožicu, u mužaru istući u pastu (ili samljeti)
- naru odstraniti opne, iz djela sjemenki iscijediti sok, iz djela sjemenki napraviti sirup (ili kupiti gotov), dio sjemenki ostaviti cijele
- u veću tavu staviti maslinovo ulje, položiti batke kožom dolje tako da puste mast i peći dok pozlate, okrenuti batke, odliti višak masnoće, zapeći s druge strane
- pečene batke izvaditi na tanjur, ako je potrebno u tavu dodati malo pačje masnoće, staviti luk i pirjati dok postane zlatan (da dobije aromu) tada podliti s djelom pilećeg (ili pačjeg) temeljca, pomiješati da se pokupe svi sokovi pa sve zajedno preliti u dublju posudu za kuhanje, kad temeljac ispari dodati cimet, sok i sirup od nara, pasatu od rajčice, orahe i limunov sok, sve dobro pomiješati, vratiti zapečene batke, podliti s preostalim temeljcem, poklopiti i pustiti neka lagano krčka 1 sat
- pred kraj dodati sjemenke nara, pusti da krčka još 5 minuta
- servirati basmati rižu ili palentu, dodati batak sa zabatkom, zaliti ga šugom, posuti peršinom i sjemenkama nara
Prikazano na HTV: 04.02.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar