Za umak od mesa:
1 žlica maslinovog ulja
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckanog
300 g mljevene janjetine
1 režanj češnjaka, nasjeckan
1 žličica suhog origana
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice šećera
sol i svježe mljeveni papar
300 g tikvica, narezanih na kockice
250 g pelata ispasiranih u pire
Za umak od sira:
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
500 ml mlijeka
1 režanj češnjaka
1 klinčić
200 g feta sira
sol i svježe mljeveni papar
2 jaja
400 g veće suhe tjestenine
- nasjeckani luk stavit pirjati na maslinovo ulje dok malo omekša
- u janjetinu dodati cimet i origano, dodati na omekšali luk, dodati sol i papar, pomiješati kad meso izgubi ružičastu boju dodati šećer i češnjak, a nakon 1-2 minute pirjanja dodati tikvice, još malo posoliti, dodati pelate, pomiješati, poklopiti, smanjiti vatru i pustiti neka polagano krčka dok tikvice omekšaju
- stavit kuhati vodu za tjesteninu, kad provrije posoliti i dodati tjesteninu (Ana je koristila tjesteninu koja liči na mini kanelone koje je punila, ali može se koristiti i neka druga tjestenina po želji)
- napraviti bešamel - rastopiti maslac, dodati brašno, miješati pjenjačom i dolijevati zagrijano mlijeko, dodati češnjak, klinčić, sol, papar i plošku limuna, povremeno miješati i kuhati desetak minuta, izvaditi limun, dodati feta sir, pustiti da se feta sir rastopi, na samom kraju dodati razmućena jaja
- vatrostalnu zdjelu premazati maslacem, na dno staviti malo bešamela
- tjesteninu puniti nadjevom, slagati u zdjelu, preostali nadjev preliti po tjestenini, zaliti bešamelom
- peći u pećnici koja je zagrijana na 230 stupnjeva oko 30 minuta
- pečeno i malo ohlađeno narezati i poslužiti
Anin savjet: sve se može napraviti ranije pa tek kasnije zapeći
Prikazano na HTV: 07.02.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar