subota, 26. veljače 2011.

Pita s kruškama i bademima

300 g oguljenih i mljevenih badema
200 g šećera
malo soli
150 g maslaca
2 jaja
4 žlice slatkog vrhnja
4 kruške

Za prhko tijesto (kalup 20-24 cm)

120 g maslaca
200 g glatkog brašna
2 žlice šećera
3-4 kapi ekstrakta od badema
naribana korica limuna
2-3 žlice ledene vode ili vina


- brašno pomiješati s maslacem narezanim na kockice i šećerom izmiksati, dodati naribanu koricu limuna i ekstrakt gorkog badema, umijesiti tijesto
- razvaljati tijesto između dvije plastične folije, staviti u kalup, peći na 180 stupnjeva 15- 20 minuta
-za nadjev izmiksati maslac i šećer dok postane pjenasto, dodati mljevene bademe (koji su mljeveni s malo šećera da ne puste masnoću), jedno po jedno jaje i na kraju slatko vrhnje
- u međuvremenu oguliti kruške, izvaditi sjemenke i narezati na četvrtine
- pečeno tijesto malo ohladiti, a temperaturu pećnice smanjiti na 160
- staviti nadjev na tijesto, ukrug utisnuti kruške, peći još 30-40 minuta na 160 stupnjeva

Anine napomene:
Nadjev se može raditi i s drugim voćem npr. trešnje, nadjev od badema možete čuvati u zamrzivaču.

Prikazano na HTV: 23.02.2011.

3 komentara:

  1. probala verziju ove pite s trešnjama i odlično je to prijatelj speko!

    OdgovoriIzbriši
  2. jel mogu lješnjaci umjesto badema?

    OdgovoriIzbriši
  3. doista neznam, trebalo bi probati, možda se javi netko tko je probao kombinirati lješnjake i kruške

    OdgovoriIzbriši