srijeda, 9. veljače 2011.

Slatka torta od krumpira

500 g brašnastih krumpira
3 jaja, odvojeno žutanjci i bjelanjci
220 g šećera
naribana korica jednog limuna

maslac i brašno za lim

60 g badema
šećer u prahu

200 g mascarponea
2 žlice meda

Za umak:

100 g suhih smokava
250 ml soka u naranče
50 ml maraschina, grand marinera ili slično
2 žlice šećera
3 trake narančine korice
1 zvjezdasti anis
1 štapić vanilije


- krumpir skuhati u ljusci, oguliti dok je još topao, propasirati da se dobije pire
- odvojiti žumanjke i bjelanjke
- u žumanjke dodati šećer i koricu limuna, dobro izmiksati
- sjediniti žumanjke i krumpir
- napraviti snijeg i nježno ga umiješati u smjesu
- oblik za torte namazati maslacem i posuti brašnom
- uliti smjesu
- peći 30 - 40 minuta na 180 stupnjeva, a desetak minuta pred kraj pečenja posuti šećerom u prahu pa listićima badema i ponovo šećerom, staviti da se peče dok bademi zazlate
- za kompot u posudu staviti sve sastojke (štapić vanilije razrezati po duljini, izvaditi sjemenke, stavti i sjemenke i mahunu, tako ima jači okus)  i lagano kuhati dok se sok od naranče ukuha u gusti sirup
- u mascarpone dodati malo slatkog vrhnja i med, pomiješati
- pečenu tortu izvaditi iz kalupa
- servirati krišku torte, žlicu mascarponea na koji se stavi nekoliko smokava i pokapa sirupom od naranče

Prikazano na HTV: 09.02.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar