800 g mrkve
1 glavica luka
4 režnja češnjaka
2x5 cm kore od naranče
1/2 žličice mljevenog korijandera
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka limuna
Za pesto:
1 žlica pinjola
1 žlica suncokretovih sjemenki
1 žlica bučinih golica
1/2 žlilčice tucane ljute papričice
1/2 režnja češnjaka, oguljenog i narezanog na tanke ploške
sol i svježe mljeveni papar
1-2 žlice maslinovog ulja
- temeljac: komade mrkve preostale od guljenja, vrhove i listove mrkve, te vanjski djelove mesa luka koje biste inače bacili (Ana je to nazvala restlovima povrća), staviti kuhati u vodu, dodati sol, kuhati oko pola sata da se dobije temeljac
- mrkvu po duljini narezati na tanke prutiće, luk na komade. češnjak na ploške
- obložiti lim za pečenje papirom za pečenje, na njega staviti mrkvu, luk, češnjak, trake naranče, mljevene sjemenke korijandera, sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok, sve pomiješati pa peći na 220 stupnjeva oko 40 minuta
- za pesto: na tavi bez ulja malo popržiti suncokretove sjemenke i bučine golice
- u mužar staviti češnjak, usitniti ga, dodati papričicu, pinjole, popržene sjemenke, sol i papar, malo zgnječiti, dodati maslinovo ulje i sve zajedno sjediniti
- temeljac procijediti, vratiti ga u posudu za kuhanje, dodati pečeno povrće, još malo prokuhati, sve zajedno istresti u blender i izmiksati, po želji dodati malo soka od limuna
- juhu staviti u tanjur, servirati ukrašeno žlicom pesta na sredini juhe
Ptikazano na HTV: 02.03.2011.
Nadam se da će biti recept za keksiće od petka.
OdgovoriIzbrišihoće...
OdgovoriIzbriši