ponedjeljak, 22. kolovoza 2011.

Fideus - katalonska tjestenina s ribom

2 luka srebrenca
4 zrele rajčice, odstranjenih sjemenki, naribane
4 češnja češnjaka, sitno nasjeckan
1 vezica peršina, sitno nasjeckan
maslinovo ulje
750 g bijele ribe, odvojenih fileta
2 litre jake riblje juhe, napravljene od kosti i glava ribe koja se koristi u jelu
375 g spaghettina, razlomljenih na komadiće od 2,5 cm
sol i papar
250 ml allioli umaka

Za allioli:

6 režnjeva češnjaka, oguljena
½ žličice soli
250 ml blagog ekstra djevičanskog maslinovog ulja




- u cassoli ili većoj tavi napravite sofregit tako da nekoliko žlica zagrijanog maslinovog ulja dodate nasjeckani luk te na laganoj vatri pirjajte dok luk ne uvene, nastavite pirjati dok dobije zlatnu boju (ali ne smije zagorjeti) i počne se karamelizirati, zatim dodajte rajčice, češnjak, peršin i nastavite kuhati dok sva tekućina ispari i rajčice se počnu rastapati u luku
- filete ribe posolite
- u drugoj tavi na malo maslinovog ulja ispecite filete ribe, kožom dolje, dok porumeni, zatim prebacite ribu u posudu sa sofregitom i pažljivo promiješajte
- dodajte riblju juhu i krčkajte, poklopljeno nekoliko minuta, izvadite ribu i nastavite kuhati još 20-ak minuta
- u međuvremenu, u drugoj cassoli tostirajte fideus (ili spaghetine) na malo maslinovog ulja, miješajući, dok dobiju zlatnu boju (pazite da ne zagore) ili možete pomiješati tjesteninu s malo maslinovog ulja, prostrti je na lim obložen masnim papirom, u pećnici zagrijanoj na 180°C pecite nekoliko minuta dok nije zlatne boje
- kad je juha gotova, pustite da ispari i reducira se na oko 1,5 l, dodajte fideus i miješajte dok tjestenina upije tekućinu i ona djelomično ne ispari.
- servirajte s allioli umakom, koji si svatko može umiješati u tjesteninu

allioli:

- razrežite češnjak na pola, odstranite klicu ako je ima i sitno nasjeckajte
- stavite sol u mužar, dodajte češnjak, zgnječite češnjak sa solju u pastu
- dodavajte maslinovo ulje kap po kap, miješajući tučkom dok se počne stvarati emulzija (ulje i češnjak trebali bi biti na sobnoj temperaturi), moguće je da je i manje ulja dovoljno, pa u tom slučaju nemojte dodavati više
- poslužite odmah

26.11.2009.

Nema komentara:

Objavi komentar