utorak, 23. kolovoza 2011.

Pogačice sa šlagom i želeom od malina

225 g brašna
1 + 1/2 male žličica praška za pecivo (oko 8 g)
prstohvat soli
75 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
40 g nerafiniranog ili svijetlog smeđeg šećera
naribana korica 1 limuna
malo naribanog muškatnog oraščića
3 žlice ml buttermilcha ili mlaćenice
1 veliko jaje, razmućeno + 1 jaje za premaz

200 ml slatkog vrhnja istučenog u mekani šlag
žele od malina

- prosijte brašno, zajedno s praškom za pecivo i solju, pomiješajte s kockicama maslaca i s dva noža urežite ih u brašno dok smjesa ne izgleda kao krupnija palenta (ili brzo prstima utrljajte maslac u brašno, ali ne previše da se maslac ne bi rastopio), zatim dodajte šećer, koricu limuna i muškatni oraščić, pa izmiješajte
- dodajte mlaćenicu u razmućeno jaje i izmiješajte
- dodavajte jaje i buttermilch pomalo u brašno i miješajte lagano vilicom dok se ne napravi mekano, ali ne ljepljivo tijesto (možda neće trebati sva tekućina), dovršite tijesto rukama, ali nemojte previše mijesiti
- izvadite na malo pobrašnjenu plohu i lagano izravnajte rukama u disk debljine oko 2-2,5 cm (vrlo je važno da tijesto bude te debljine jer se inače neće dignuti)
- umočite okrugli rezač za tijesto promjera 4 cm u brašno i izrežite krugove (samo brzim pokretom prema dolje, nikako okretati rezač)
- izrezane krugove odvojite od ostataka tijesta i poslažite ih na lim s razmakom od najmanje 4 cm
- ostatak tijesta skupite zajedno, bez miješenja, razvucite na istu debljinu i ponovno izrežite krugove
- razmutite jaje i kistom tanko premažite vrhove pogačica, a zatim lagano pospite s malo nerafiniranog ili svijetlog smeđeg šećera
- pecite oko 10-15 minuta na 220 stupnjeva dok dobiju lijepu zlatnu boju
- servirajte još tople, sa želeom od malina i šlagom


25. 11. 2009. , repriza na HTV: 23. 08. 2011.

Nema komentara:

Objavi komentar