petak, 5. kolovoza 2011.

Linzeri

(za oko 40 kolačića)

300 g brašna
¼ žličice praška za pecivo
70 g šećera u prahu
280 g maslaca
60 g žumanaca (oko 2) iz tvrdo kuhanog jajeta, ohlađeni i protisnuti kroz sito
žličica mljevenog cimeta
1 žlica tamnog ruma
50 g sitno samljevenih oguljenih badema
malo soli

marmelada od malina bez koštica
(protisnite kroz fino sito da odstranite koštice)
marmelada od marelica
marmelada od kupina

1 jaje lagano izmiješano (za premaz)

- miksajte maslac dok postane pjenast, dodajte šećer, bademe, kuhana žumanca, sol, cimet, rum i brašno prosijano s praškom za pecivo pa miješajte tek toliko da se dobije homogena smjesa
-. razdvojite na dva dijela, izravnajte, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 4 – 5 sati.
- izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga između dva masna papira na debljinu od oko 3 milimetra,tijesto je vrlo mekano, tako da s njim treba brzo raditi. U slučaju da se počne lijepiti, stavite ga razvaljanog u zamrzivač na desetak minuta da se ponovno stisne.
- rezačem za tijesto izrežite kolačiće, a rezačem manjeg promjera na polovici tih kolačića napravite rpu u sredini
- poslažite kolačiće na masni papir na lim i tanko premažite razmućenim jajem
- pecite na 180 stupnjeva 7 – 10 minuta dok ne dobiju žućkastu boju
- oprezno ih vadite (vrlo su prhki) na rešetku i pustite da se ohlade.
- lagano zagrijte pekmeze u posebnim posudama i na puni dio stavite po žličicu pekmeza,polopite kolačićem s rupom i ostavite da se malo stvrdne.

Nema komentara:

Objavi komentar