400 g pilećih jetrica
200 ml tamnog porta ili prošeka
50 ml cognaca
150 g ljubičastog luka ili ljutike, nasjeckan
2 režnja češnjaka narezanog na tanke listiće
3 grančice svježeg timijana
7 g morske soli (oko pola v. žlice)
4 jaja na sobnoj temperaturi
400 g maslaca rastopljenog i mlakog
***sve namirnice bi trebale biti mlake - podjednake temperature***
- u dublju tavu staviti luk, češnjak, timijan, prošek i konjak pa pustiti da se iskuha - reducira
- jetrica očistiti od žilica i žuči te ih pažljivo zagrijati na pari na oko 40 stupnjeva
- rastopiti maslac
- iz reducirane smjese izvaditi timijan, izliti je u posudu u kojoj će se miksati štapnim mikserom, izmiksati, dodati jetrica, izmiksati, dodati jaja, izmiksati na kraju dodati maslac, izmiksati
- dobivenu smjesu procijediti, jer mora biti glatka
- kalup (može i jednokratni aluminijski) namazati maslacem i obložiti masnim papirom, izliti smjesu
- kalup staviti u veći, u međuprostor uliti vodu do pola visine kalupa, pokriti alu folijom, staviti u pećnicu koja je zagrijana na 130 stupnjeva i peći - kuhati oko sat vremena
- ohladiti preko noći, izvaditi iz kalupa, rezati na ploške, poslužiti
U hladnjaku može stajati i do tjedan dana, zaliti rastopljenim putrom da se ne suši
Reprizirano na HTV: 11.08.2011., 25.10.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar