subota, 8. listopada 2011.

nova - 9

Foccaccia s grožđem i gorgonzolom


Tijesto:
750 g glatkog brašna
2 žličice sitne morske soli
2 1/4 žličica suhog kvasca
60 ml žlice maslinovog ulja
375 ml vode hladne vode (oko 5°C)

120 ml slatkog vina (muškata)
1 žličica šećera
500 g crvenog grožđa, velikiih bobica, razrezanih na pola i izvađenih koštica
300 g fontina ili provolone dolce sira, narezan na kockice od oko 5 mm
120 g gorgonzole talijanske, razmvrljena
sol i svježe mljeveni crni papar
maslinovo ulje



Pomiješajte sve sastojke u velikoj posudi (od miksera ako imate samostojeći mikser). Ako miješate s mikserom (najbolje sa spiralnim metlicama), miješajte polagano oko 2 minute ili dok se brašno ne skupi u kuglu. Pustite da se tijeto opusti pet minuta i nastavite miksati s malo većom brzinom još oko 4 minute, dodajući maslinovo ulje, dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude tek se malo lijepi za dno. Ako je tijesto premekano i jako lijepljivo, dodajte još malo brašna, žlicu po žlicu. Ako je pretvrdo i suho, dodajte još malo vode. Tijesto mora biti relativno mekano, na granici ljepljivog.
Napravite kuglu i stavite tijesti u zdjelu premazanu s maslinovim uljem. Stavite tijesto preko noći u hladnjak. Izvadite tijesto iz hladnjaka 2 sata prije nego što namjeravate peći foccaccie.
Pretresite tijesto lagano, da se previše ne spusti u plitku posudu ili lim, obloženu papirom za pečenje, premazanim maslinovim uljem. Pokapajte ga sa maslinovim uljem.
Lagano ga ispikajte s prstima po cijeloj površini, ravnajući ga i gurajući krajeve prema rubovima posude. Ako je tijesto previše elastično, i počne se skupljati natrag prema sredini, ostavite ga da se opusti 15 tak minuta. Za to vrijeme, pripremite grožđe.

Zagrijte vino sa šećerom i pustite da zavrije, iskuhavajte dok se ne reducira na 2 žlice. Dodajte grožđe u vino i pomiješajte da se obloži sirupom. Pomiješajte grožđe sa sirevima, posolite i popaprite.
Ponovno ispikajte tijesto prstima gurajući ga prema rubovima posude. Ne brinite ako tijesto sasvim ne ispuni posudu. Raširiti će se kad se digne. Posipajte sir i grožđe po tijestu, u jednom sloju. Pokapajte s maslinovim uljem. Ostavite da se diže 45 minuta na sobnoj temperaturi.
Zagrijte pećnicu na 230°C i pecite foccaccie 15-20 minuta, dok tijesto ne porumeni, sir nije rastopljen i grožđe ne dobije boju. Ostavite da se ohladi 15tak minuta prije serviranja. Narežite ih na kocke od oko 7x7cm



Lignje na žaru s ljutom papričicom

(za 4 osobe)

500 g srednje velikih liganja, očišćenih
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar
2 limete
1 svježa crvena ljuta papričica, odstranjenih sjemenki i sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 vežica peršina sitno nasjeckanog
1 žličica listića mažurana


Razrežite lignje po sredini da dobijete ravni komad. S nazubljenim nožem, zarežite crte svakih 5 mm dijagonalno po površini unutarnje strane, ali ne do kraja. Okrenite lignju za 90 stupnjeva i napravito isto tako da dobijete uzorak s rombovima. Razrežite ih na kvadrate od oko 5 cm. Posolite, popaprite, pomiješajte sa polovicom papričice i češnjakom i začinite zajedno sa pipcima sa 2 žlice maslinovog ulja. Ostavite u marinadi oko 20 min.
U drugoj posudi pomiješajte peršin i mažuran sa ostatkom papričice, maslinovim uljem, malo soli, papra i sokom limete po ukusu.
Stavite rebrastu gusenu gril tavu na vatru da se zagrije. Pecite lignje oko 1 min sa svake strane dok ne postanu sasvim neprozirne i dok ne porumene. Začinite sa peršinom i poslužite odmah.


Tempura od patlidžana s timijanom i crnim sezamom

2 patlidžana srednje veličine
2 žličice listića timijana
2 žličice crnog sezama
sol
50 g kukuruznog škroba
50 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
160 ml ledene gazirane vode

Odstranite peteljke sa patlidžana i narežite ih na kolutove debljine 5 mm. Lagano posolite i ostavite u cjedilu 30 minuta da "puste vodu". Osušite kolutove patlidžana sa kuhinjskim papirom. Pomiješajte škrob, brašno, prašak za pecivo, timijan, sezam i vodu u posudi. Zagrijte 1 cm ulja u velikoj tavi na 180°C. Umočite patlidžane u tijesto i pržite nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju boju. Ocijedite višak masnoće na kuhinjskom papiru i poslužite s kriškama limuna ili limete.


Puding od riže s kompotom od dunja


(za 6 osoba)

150 gr riže (arborio)
11/4 l punomasnog mlijeka
1 vanilija štapić
120 gr šećera
3 žlice gran marniera ili maraschina
1 zvjezdasti anis
naribana korica naranče ili limuna
250 ml slatkog vrhnja

za dunje:

1,5 kg dunja / 5-6 dunja
300 gr šećera
4 žlice limunovog soka
2 klinčića
4 zrna pimenta

Za kompot od dunja:
Operite dunje, razrežite na četvrtine i ogulite. Sačuvajte sve kore i sredine koje su zdrave. Stavite dunje, šećer, limun i začine u plitku vatrostalnu posudu. Na vrh poslažite kore i sredine tako da što više prekriju dunje. Dodajte dovoljno vode tek da prekrije sve sastojke. Pokrijte čvrsto sa folijom i pecite u pećnici na 120C, oko 3 sata. Provjerite dali su dunje mekane nakon 3 sata i dali su poprimile ružičastu boju. Ugasite pećnicu i ostavite da se dunje unutra ohlade u sirupu. Kad su hladne, I izvadite ih iz sirupa, bacite kore i stavite sirup da se reducira na 250 ml. Kad se ohladi, narežite dunje na tanke kriške i prelijte sa sirupom. Držite u frižideru do upotrebe.

Za koch od riže:
Razrežite štapić vanilije na pola uzdužno i sastružite sjemenke u mlijeko.
Stavite rižu, mlijeko s vanilijom, anisom, koricom od limuna i šećerom na vatru, pustite da polako zavrije i kuhajte oko 40 min, povremeno miješajući, dok riža nije posve mekana i dok ne upije većinu tekućine. Dodajte liker i promiješajte. Istucite slatko vrhnje u mekani šlag i umiješajte u rižu kad se potpuno ohladi. Ohladite u hladnjaku prije serviranja.
Poslužite sa kriškama dunja i malo njihovog sirupa.


Prikazano na NOVA TV

Nema komentara:

Objavi komentar