srijeda, 2. studenoga 2011.

Creme brulee od crnog čaja

500 ml slatkog vrhnja
2 žličice crnog čaja Earl Grey
6 žlica šećera
malo soli
6 žumanjaka
korica od limuna u trakama
2 žlice ruma


U lončić stavite vrhnje, čaj, koricu limuna, malo soli i 2 žlice šećera. Zagrijte do vrenja, maknite s vatre i ostavite da čaj i limun pusti aromu, 15-ak minuta. Odstranite čaj i koricu.
U međuvremenu izmiješajte šećer sa žumanjcima dok ne dobijete glatku smjesu. U žumanjke miješajući dodajte malo vrhnja, da ih zagrijete. Ulijte tu smjesu u vrhnje, neprestano miješajući kako žumanjci ne bi koagulirali. Ostavite da se smjesa ohladi, a zatim je procijedite kroz sito.
Zagrijte pećnicu na 160°C. Dodajte rum i ulijte smjesu u male vatrostalne posudice (za soufflé, zvane ramekin). Poslažite posudice s kremom u dublju posudu (također vatrostalnu ili limenu) i ulijte vruću vodu tako da dođe do 2/3 visine manjih posudica. Prekrijte folijom i probušite na nekoliko mjesta da para može izaći. Pecite oko 40 minuta, dok se smjesa uglavnom ne stisne, ali je još drhtava u sredini. Izvadite iz vodene kupelji, ohladite i držite u hladnjaku do serviranja. Prije serviranja zagrijte pećnicu na grill programu na najvišu temperaturu i, kad je pećnica zagrijana, pospite crème brûlée tankim jednoličnim slojem šećera te stavite u pećnicu na najviše 2 minute, dok se šećer ne karamelizira. Ostavite da se ohladi. Najbolje metoda za karameliziranje je ipak brener, plinska napravica za lemljenje koju možete nabaviti u gotovo svakom dućanu s alatima, pogotovo ako vaša pećnica nema grill program. U pećnici postoji opasnost da se krema uništi prije nego što se šećer karamelizira. U posljednje se vrijeme u dućanima s ugostiteljskom opremom mogu nabaviti specijalno dizajnirani breneri za karameliziranje.

repriza HTV: 01.11.2011

Nema komentara:

Objavi komentar