utorak, 22. studenoga 2011.

Male pite od karamela i čokolade

(za oko 24 pite)


Za tijesto:

125 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
180 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu

Za karamel:

100 ml vode
400 g šećera
125 g maslaca u komadićima
125 ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:

125 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade (70 posto kakao mase)


Izrada tijesta:

- mikserom tucite omekšali maslac i šećer u prahu, toliko da se šećer umiješa, dodajte žumanjak, a zatim brašno pomiješano s kakaom te promiješajte da dobijete tijesto, umijesite do kraja pa ga oblikujte u disk i zamotajte u prozirnu foliju, ostavite da se stisne u hladnjaku

- za karamel :

- u posudu s debelim dnom stavite šećer sa 100 ml vode i na vrlo laganoj vatri pustite da se šećer sasvim rastopi, kuhajte ga dok dobijete zlatno smeđi karamel

- vrlo oprezno dodajte maslac (karamel će početi snažno ključati), zatim slatko vrhnje i na kraju mileram

- pomiješajte da se karamel, maslac i vrhnje umiješaju te držite na vatri toliko da se rastopi karamel koji se stvrdnuo, pustite da se hladi na sobnoj temperaturi, no ne dozvolite da se stvrdne

za čokoladnu glazuru:

- nasjeckati čokoladu, zagrijati slatko vrhnje pa njime preliti čokoladu, ostaviti da se rastopi, pomiješati i držaii na toplom da se ne bi potpuno stisnula

- uključite pećnicu na 165 stupnjeva

- kalupe za pitice namažite i pospite brašnom

- tijesto razvaljati između dvije folije što tanje, izrežite okrugle oblike prikladne veličini kalupića pa ih stavite u kalupiće, otkinite višak ruba, pecite na 165 stupnjeva oko desetak minuta dok malo posvijetle

- pečeno, malo ohlađeno tijesto izvadite iz kalupa, u svaku piticu stavite malo karamela, pustite da se malo stvrdne pa prelijte čokoladom pa na svaku piticu stavite malo cvijeta soli

HTV: 22.11.2011.


Nema komentara:

Objavi komentar