4 fileta orade - oko 200 g svaki
1/2 kg mladog krumpira
3 žlice nasjeckanog peršina
sol i svježe mljeveni papar
Temeljac za ribu:
1,5 l ribljeg temeljca od glava i kostiju ribe, celera, mrkve,luka, češnjaka, lovora
1 luk narezan na četvrtine
20-ak stabljika peršina
2 lovorova lista
1/2 glavice češnjaka
100 ml vina
5 zrna crnog papra
Za dressing:
125 ml maslinovog ulja
4 režnja češnjaka narezanog na ploške
3 žlice crvenog vinskog osta
3 žličice slatke mljevene paprike
2 žličice ljute mljevene paprike
- orade isfiletirati
- od glava i kostiju napraviti temeljac - dodati luk, mrkvu, neoguljeni češnjak, lisnati celer, stabljike peršina, lovor, krišku limuna, kuhati pola sata do 40 min, procijediti
- u procijeđeno dodati za još jači okus stabljike peršina, komad luka, češnjak, lovorov list i papar u zrnu pa kad zakuha u toj tekućini prvo skuhati krumpir narezan na ploške, izvaditi šupljikavom žlicom, smanjiti vatru pa onda na kratko blanširati i filetirane orade prethodno posoljene
- na ploške nasjeckani češnjak staviti na vruće maslinovo ulje, popržiti do zlatne boje, tada oprezno doliti malo octa, zatim dodati papriku (količina ovisi o osobnom ukusu), skloniti s vatre
- servirati - na tanjur staviti nekoliko ploški krumpira, na njega ribu, preliti umakom od paprike i češnjaka, dodati još malo juhe, na kraju posuti peršinom
- može se raditi s bilo kojom bijelom ribom
Nema komentara:
Objavi komentar