utorak, 6. prosinca 2011.

nova - 11

Dupla juha od mrkve i špinata

Sastojci:

Mrkva

300 g oguljene, sitno sjeckane mrkve
25 g maslaca
1 grančica svježeg timijana
2 zvjezdasta anisa
750 ml pilećeg temeljca
100 ml slatkog vrhnja
limunova soka prema ukusu
sol i svježe mljeveni papar

Špinat

40 g maslaca
1 glavica sjeckanog češnjaka
750 g špinata
svježe naribana muškatnog oraščića
1 l vode
sol i papar

Pirjajte mrkvu na maslacu nekoliko minuta. Poklopite i pustite još oko 5 minuta da omekša. Dodajte timijan, anis, temeljac, vrhnje, sol i papar pa kuhajte dok mrkva ne bude sasvim mekana. Izvadite anis i pasirajte u blenderu. Protisnite kroz sito i zagrijte pažljivo prije serviranja.


Pirjajte češnjak na maslacu na laganoj vatri dok malo ne omekša. Dodajte vodu i pustite da zavrije. Posolite i dodajte špinat. Kuhajte 2-3 minute, dok špinat ne uvene. Pasirajte u blenderu da bude glatko.

Za serviranje, ulijte juhu od mrkve u jednu posudu, a onu od špinata u drugu. Istodobno ulijevajte juhe u zdjelicu tako da bude jedna polovica zelena, a druga narančasta. Ukrasite dolijevajući malo vrhnja razrijeđenog limunovim sokom.


Punjeni kelj


2 glavice kelja
sol i svježe mljeveni papar

Umak od rajčice:

40 g sjeckane mrkve
40 g sjeckanog luka
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica brašna
15 g sjeckane pancete
400 g oguljene, sjeckane svježe rajčice ili pelata
sol i papar
maslac


600 g svježih kobasica, pečenica
50 g sjeckanih pilećih jetrica, očišćenih od žilica i žuči
2 zgnječena režnja češnjaka
3 žlice sitno sjeckanog peršina
20 g krušnih mrvica
60 ml bijelog vina
2 žlice konjaka
1 jaje

za pirjanje:

1 sjeckana mrkva
1 sjeckani luk
1 rebro lisnatog celera, nasjeckan
2 režnja sjeckana češnjaka
1 lovorov list
1 grančica svježeg timijana
2 žlice maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
500 ml pilećeg temeljca


Pirjajte mrkvu, luk i češnjak na maslinovu ulju nekoliko minuta. Dodajte brašno pa kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta. Dodajte pancetu i rajčicu pa pustite da zavrije. Posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno 30 minuta.
Ispasirajte u blenderu, a zatim protisnite kroz sito. Zagrijte lagano prije serviranja.

Izvadite meso kobasice iz crijeva i pomiješajte s jetricama, češnjakom, peršinom, mrvicama, vinom, konjakom i jajetom. Odvojite vanjske velike listove kelja i blanširajte ih dvije minute u slanoj kipućoj vodi. Ocijedite, ohladite pod hladnom vodom i osušite. Izrežite središnje žilu iz listova i izrežite krugove rezačem za tijesto, nekoliko promjera 10 cm, nekoliko 7,5 cm, a nekoliko 5 cm. Premažite svaki kruh smjesom i položite krugove od 7,5 cm na one od 10. Krugove od 5 cm položite na vrh. Izrežite kvadrate iz aluminijske folije i stavite svaku hrpicu kelja s nadjevom na dva sloja folije. Zatvorite krajeve folije tako da formirate kuglu od listova kelja i nadjeva.
Pirjajte povrće na maslinovom ulju dok ne dobije zlatnu boju. Podlijte vinom, pojačajte vatru i pustite da ispari. Dodajte temeljac i pustite da zavrije. Procijedite povrće i dodajte u umak kugle u foliji. Pirjajte oko 1 sat i 20 minuta. U međuvremenu, zagrijte umak od rajčica I napravite pire krumpir.
Za serviranje, izvadite kugle iz folije i prelijte s umakom.


Pina Colada sorbetto s pečenim ananasom

250 ml kokosovog mlijeka iz konzerve (može se nabaviti u supermaketima i trgovinama zdrave hrane)
500 ml soka od ananasa
150 g svijetlog ruma
2 žlice šećera

Pečeni ananas:
200 g šećera
1 ananas, oguljen, izvađene jezgre i narezan na kolutove
1 štapić vanilije
2 žlice maslaca
2 žlice tamnog ruma
1 žlica ružičastog papra
malo soli


Pomiješajte sok od ananasa s kokosovim mlijekom. Ako je kokosovo mlijeko hladno, masnoća u njemu može se koagulirati. U tom slučaju, lagano zagrijte smjesu i promiješajte da se riješite grudica. Dodajte rum i šećer, miješajući dok se ne šećer ne rastopi. Ulijte pina coladu u plastične čašice (najbolje one za kavu), i u svaku stavite štapić od sladoleda ili nekoliko drvenih štapića za ražnjiće povezanih na kraju. Stavite čašice u zamrzivač i pustite da se smrznu.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Zagrijte šećer s malo vode i pustite da se sasvim rastopi. Pojačajte vatru i pustite šećer da prijeđe u karamel. Dodajte ananas, sjemenke vanilije i stavite sve u pećnicu. Pecite, podlijevajući s karamelom oko 40 minuta, dok ananas ne bude mekan i proziran. Izvadite kolutove ananasa iz umaka, a u njega umiješajte maslac, rum, papar i sol. Poslužite ananas topao, preliven umakom s hladnim sorbetom.


Prikazano na NOVA TV

Nema komentara:

Objavi komentar