srijeda, 7. prosinca 2011.

Kolač od muškata i maslinova ulja s kruškama u muškatu

5 jaja plus 2 bjelanjka
150 g šećera
1 žlica sitno naribane korice od limuna i naranče
100 ml vrlo kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
125 ml slatkog muškata ili prošeka
150 gr brašna
¼ žličice soli

Za kruške u sirupu od muškata:

4 malo tvrđih krušaka
500 ml muškata
200 ml sirupa (225 g šećera + 500ml vode + korica limuna)
1 klinčić, vanilija štapić, 2 zrna pimenta, zvjezdasti anis, komad korice od limuna



- okrugli kalup za torte promjera 26 centimetara namažite maslacem i pospite brašnom

- odvojite pet jaja na žumanjke i bjelanjke u dvije posude, u bjelanjke dodajte još bjelanjke od dva jaja, a te žumanjke sačuvajte za nešto drugo
- tucite žumanjke s polovicom šećera dok posvijetle i ne budu kremasti, dodajte koricu limuna i naranče, još uvijek miksajući, polako dodajte maslinovo ulje, zatim prošek, umiješajte prosijano brašno i sol, miješajući tek toliko da smjesa bude homogena
- tucite bjelanjke dok ne postanu pjenasti, zatim polako dodajte šećer i tucite dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg, umiješajte snijeg lagano u smjesu sa žumanjcima
- ulijte u kalup i pecite 20 minuta na 180, još 20 min na 150 stupnjeva, ugasite pećnicu i ostavite još 10 minuta
- izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi na rešetki - kolač će malo pasti
- narežite, posipajte šećerom u prahu i poslužite kolač sa kruškama u muškatu koje ste razrezali poput lepeze, dodajte i aromatični sirup

- ogulite kruške (neka budu tvrđe), zatim treba razrezati na pola, izvaditi jezgru, staviti u aromatični sirup - (voda, šećer, anis, piment, limunova korica, štapiću vanilije ostrugati koštice pa staviti njih i mahunu, muškat), kuhati oko 15 minata da omekšaju ali da se na raskašaju


HTV: 07.12.2011, 12.12.2011.

Nema komentara:

Objavi komentar