1 velika glavica endivije
1 šalica riže arborio
4 žlice pinjola
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
300 g shitake gljiva - može i neke druge
1 jaje, razmućeno
1 šalica svježe naribanog parmigiana reggiana
vezica zelenog peršina, nasjeckanog
sol i svježe mljeveni papar
1-2 žličice limunovog soka
Rižu treba kuhati oko 10 minuta u slanoj vodi .
Glavicu endivije razrezati na četvrtine, ostaviti doljnji dio tako da se listovi drže skupa i uroniti je u vruću posoljenu vodu 5-6 minuta.
Tostirati pinjole na laganoj vatri.
Shitakama odvojiti klobuk od stapke. Stapke staviti u platnenu vrećicu i dodati kuhati k riži (oni su žilavi pa nisu dobri za jest). Klobuke narezati i malo popirjat na maslonovom ulju i sitno nasjeckanom češnjaku.
Za nadjev izmiješati ocijeđenu rižu (vodu sačuvati), gljive, pinjole, nasjeckani peršin, pola količine naribanog parmezana i razmućeno jaje.
Blanširane listove endivije staviti u cjedilo, ohladiti, odrezati zadebljali dio, staviti nadjev i uviti kao sarmu.
Posudu za pečenje namazati maslinovim uljem, poslagati umotane sarme, poškropiti maslinovim uljem, zaliti vodom u kojoj se kuhala riža i po vrhu posuti naribanim parmezanom.
Pokriti aluminijskom folijom i staviti peći na 200 stupnjeva C, na kraju otkriti foliju, staviti na višu rešetku i zapeći.
Ana veli da se umjesto gljiva može koristiti pečena paprika ili kapare, a navodno je dobra i kombinacija kapara i grožđica.
HTV: 01.12.2011.
Nema komentara:
Objavi komentar