srijeda, 17. studenoga 2010.

Kolačići od datulja i suhih smokava

2 žličice sjemenki anisa
250 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soda bikarbone
1/4 žličice soli
100 g maslaca, omekšalog
110 g krem sira
120 g šećera
1 štapić vanilije
1 žumanjak
225 g suhih smokava, grubo nasjeckanih
200 g datulja - bez koštica, grubo nasjeckanih
80 ml vode
50 g demerara smeđeg šećera

- sjemenke anisa usitniti u mužaru
- u zdjeli promiješati brašno, anis, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol
- u drugoj zdjeli miksati omekšali maslac, dodati krem sir i šećer dok postane pjenasto, dodati sjemenke vanilije i žumanjak. Na kraju u tu zdjelu dodati brašno s dodacima, sve izmiješati - dobije se vrlo mekano tijesto
- izvaditi tijesto na plastičnu foliju, malo rukom razvući četverokut, zamotati u foliju, staviti u hladnjak na 2 sata ili u zamrzivač na 1 sat
- datuljama izvaditi koštice i grubo nasjeckati
- smokve grubo nasjeckati
- staviti u posudu, dodati smeđi šećer i vodu i usitniti štapnim mixerom, ne mora biti potpuno glatko
- ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela, između 2 plastične folije tanko razvaljati (oko 5 mm), premazati s pola nadjeva, zarolati u roladicu, zamotati u plastičnu foliju i spremiti u zamrzivač na 1 sat
- isto učiniti s drugim dijelom tijesta
- hladne rolade rezati na tanke ploške, slagati u lim za pečenje koji je obložen papirom
- peći na 180 stupnjeva 15-20 min
- gotove izvaditi na rešetku da se ohlade pa poslužiti

---mmm---kaže Ana

Prikazano na  HTV 17. 11. 2010.

1 komentar:

  1. Zanima me zasto se koristi prasak za pecivo I sodabikarbona istovremeno.

    OdgovoriIzbriši