utorak, 15. ožujka 2011.

Rižoto alla pilota

650 ml vode
250 g riže (vialone nano ili arborio)
250 g svježe kobasice pečenice
sol i svježe mljeveni papar
svježe naribani parmigiano reggiano sir
svježi ružmarin, nasjeckan
svježi peršin, nasjeckan
50 ml aceta balsamica

- rižu staviti kuhati u ključalu posoljenu vodu, kuhati 10 min, skloniti s vatre, poklopiti poklopcem i ručnikom, ostaviti još 10 minuta da riža potpuno omekša
- kobasici oguliti crijevo, natrgati je na komadiće, dodati nasjeckane listiće ružmarina, pomiješati
- zagrijati vok, dodati maslinovo ulje, popržiti kobasicu
- reducirati aceto balsamico na pola količine
- kuhanu rižu promiješati, dodati kobasicu, peršin i parmezan, pomiješati
- prilikom serviranja pokapati reduciranim acetom balsamicom

Anin savjet:

Kako ćete znati da li je u posudi dovoljno vode prilikom kuhanja riže? Rižu sipajte na hrpicu i ako brdašce koje napravi riža viri 1 cm iznad vode onda je količina vode taman po mjeri.





Prikazano na HTV:14.03.2011.

Broj komentara: 5:

  1. ovo prema nekim osnovama rizota bas i nije rizoto.
    takodjer, kod istocnjaka je pravilo za kuhanje rize jednostavno: salica rize, salica i pol vode.

    Mare

    OdgovoriIzbriši
  2. Mare slažem se s komentarom, a ja bih nadodala kako Ana ponekad komplicira di uopće ne bi trebalo

    OdgovoriIzbriši
  3. Ana je na početku emisije koliko se sjećam i sama rekla da nije klasičan rižoto! Mislim da ne komplicira, i da daje dobre upute. Napravila sam skoro sve njene recepte iz obiju kuharica (Danas kuham i Danas kuham 2) + skoro sve recepte od prošle godine što su izlazile uz Jutarnji list. Fenomenalni su. Istina je da u nekima treba više vremena, ali kada se proba nije mi žao niti sekunde provedene u kuhinji.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Lori, drago mi je da Ana ima vatenih degustatora recepata, no kad je već napomenuto da nije rižoto nije ga trebala stavljati ni u naslov ;). pod kompliciranje sam mislila na mjerenje omjera količine vode i riže, jer obično prvo izmjerimo količinu riže zavisno za koliko osoba kuhamo i onda prema tome odredimo količinu vode, po onome što je Ana navela ispadne da u padelu stavimo vodu i onda dodamo riže koliko voda traži, oprosti no to je meni potpuno nelogično, osobno nekada kuham rižu samo za 2, a bome ponekad i za 15 osoba...ima još primjera gdje se spetlja kao netko tko ima nož i kuhaču tek ponekad u ruci, a ne kao osoba koja njima zarađuje za život :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Da, ja također prvo stavljam rižu pa zatim vodu, i nisam imala nikada problema sa tim kako će riža na kraju ispasti.... ja joj sve opraštam jer mi je sve jako, jako fino....

    OdgovoriIzbriši