utorak, 20. prosinca 2011.

Baklava od pistacija i badema sa sirupom od kardamoma i naranče

380 g + 8 žlica šećera, posebno
300 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
1 žlicica mljevenog kardamoma
200 g očišćenih pistacija
200 g badema u listićima, tostirani 10-ak minuta u pećnici na 180°C
2 žličice mljevenog cimeta
200 g maslaca
500 g kora za savijače



Napravite sirup:
Pomiješajte narančin sok sa 380 g šećera i stavite na vatru. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i sirup ne iskuha na oko 250 ml. Dodajte mljeveni kardamom.
Sameljite grubo pistacije i bademe s ostatkom šećera i pomiješajte s cimetom.
Rastopite maslac. Premažite lim maslacem i na dno položite jedan list. Premažite ga maslacem i ponovite isto pet puta. Posipajte smjesom od badema i pistacija.
Na pistacije položite ponovno pet kora, premazanih maslacem, pa ponovno bademe i pistacije, i tako još dva puta.
Završite s korama. Zarežite zadnji sloj kora u obliku malih rombova i stavite peći na 180°C, 50-ak minuta, dok gornji sloj ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i tople baklave prelijte sirupom. Ostavite da se ohladi, a zatim izrežite do kraja.


HRT: 20.12.2011.

Broj komentara: 5:

  1. Ne razumijem što znači sa ostatkom šećera? Piše da je potrebno 380 g šećera za narančin sirup i to je to. Ne ostaje mi nikakav ostatak ://

    OdgovoriIzbriši
  2. dakle u sirup s narančama kuha se 380 g šećera, a onaj ostatak ( 8 žlica) se pola (4 žlice) samelje s pistacijama, pola (4 žlice)s bademima, piše u postupku, vjerojatno vam je promaklo :))
    Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. kolko naranća su potrebne sa 300ml soka??

    OdgovoriIzbriši
  4. Danas sam ispekla baklavu i jako je ukusna i fina. Osjeti se da Ana razumije jezik namirnica i nacin pripreme. Ako pratite recept i imate mnogo strpljenja i ljubavi ova ce baklava iznenaditi i vas same.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja pored badema i pistaca - dodam orahe i ljesnike i mnogo vise soka od narandze za sirup. Oko 800ml do 1 litar. Kardamom se odlicno slaze sa narandzom, ali je prilicno skup i jedva sam ga nasla. Klasicnu baklavu ne volim, ali ova je prava delicija.

    OdgovoriIzbriši