1 komad (oko 1 kg) svježe pancete ili carskog mesa s kožom
sol, papar, svježa kadulja
4 žlice maslinovog ulja
1 mrkva, nasjeckana
1 glavica luka, nasjeckana
1 poriluk, nasjeckan
1 rebro celera, nasjeckano
6 režnjeva češnjaka
200 ml poluslatkog vina traminca ili muškata
75 ml aceta balsamica
Za salatu od leće
200 g smeđe leće
1 mala mrkva
1 mala glavica ljubičastog luka
1 rebro lisnatog celera
nekoliko žlica maslinovog ulja
grančica ružmarina i list lovora
dresing od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra, bijelog vinskog octa i dijon senfa
- carskom mesu odstraniti kožu, kosti i hrskavicu
- položiti stranom gdje je bila koža dolje, a unutarnju stranu posuti solju, paprom i sitno nakidanim listićima kadulje, zarolati u roladu, zavezati koncem za kuhanje
- krupno narezati povrće: luk, mrkva, poriluk, celer, češnjak
- zagrijati tavu, dodati maslinovo ulje staviti pržiti zarolanu pancetu dok sa svih strana dobije malo boje
- kad je gotova preseliti je u duboku posudu za pečenje, a na ulju koje je preostalo u tavi popirjati povrće
- popirjano povrće poslagati oko pancete
- tavu deglazirati, prvo dodati vino, postrugati dno, kad vino malo ispari dodati aceto
- kad se malo reduciralo zaliti po mesu, sa strane povrću dodati još vode, prekriti folijom
- peći na 170 stupnjeva 2 i pol sata
- sitno narezati povrće koje će se dodati salati od leće (mrkva, ljubičasti luk, grančica celera, listići ružmarina) i malo ga popirjati na maslinovom ulju
- leću namočiti oko pola sata, dodati je povrću, posoliti, podliti vodom i pustiti da se lagano kuha dok leća potpuno omekša
- pečeno meso izvaditi
- umak procijediti, staviti da se malo iskuha
- meso narezati na ploške, poslagati u posudu za pečenje, zaliti umakom, staviti u pećnicu na 240 stupnjeva- grill program da se zapeče
- za salatu od leće napraviti dresing - u posudici promiješati limunov sok, vinski ocat, dijon senf, sol i papar, preliti preko leće, dodati malo nasjeckanog peršina, sve promiješati
- servirati nekoliko žlica salate od leće, komad zapečene rolane pancete preliven umakom od pečenja
Vjerojatno je u planu bilo prikazati recept s koromačam, no koromaču pri pripremi nije bilo ni traga ni glasa. Originalni naziv recepta koji je prikazan 31.12. glasi : Polagano pečena rolana panceta, pirjani koromač i topla salata od leće.Ona je to radila na Novoj TV, a recept je ovdje
Navedeni su i sastojci koji se vjerojatno koriste pri pripremi u tom neprikazanom receptu, no u pripremi prikazanog recepta nisu bili korišteni. Evo ih ovdje:
2 žlice kocentrata od rajčice
1.5 l temeljca od piletine
1 žlica sjemenki koromača, tostiranih i grubo istucanih
nekoliko zrna papra crnog i bijelog
nekoliko sjemenki korijandera
komad zvijezdastog anisa
Prikazano na HTV: 31.12.2010.
Nema komentara:
Objavi komentar