četvrtak, 6. siječnja 2011.

Juha od pečenog koromača

Za pečeni koromač:

3 glavice koromača
3 žlice maslinovog ulja
sok od pola limuna
2 grančice timijana

Za juhu:

1 lovorov list
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
1 ljubičasti luk, sitno nasjeckan
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
1/2 žličice sjemenki koromača, mljevenih
1,5 l pilećeg temeljca
125 ml slatkog vrhnja
sol i papar

- koromaču odrezati stapke (sačuvati listiće), skinuti vanjske vlaknaste dijelove, prerezati na pola, ukloniti tvrdu jezgru korijena, narezati koromač na ploške
- staviti u zdjelu, dodati sol, listiće timijana, limunov sok, maslinovo ulje, promiješati da se obloži uljem
- lim za pečenja prekriti papirom za pečenje, na njega poslagati ploške koromača
- peći na 230-240 stupnjeva 20-25 minuta dok dobije lijepu boju
- u posudi za kuhanje rastopiti maslac , dodati maslinovo ulje, nasjeckani luk, lovorov list, češnjak, sjemenke koromača, polagano pirjati 5-7 minuta
- na to dodati pečeni koromač, doliti pileći temeljac, pustiti neka kuha 15 minuta
- izvaditi lovorov list, staviti u blender sa što manje juhe da se bolje izmiksa
- izmiksano vratiti u posudu gdje je preostala juha, dodati slatko vrhnje, kratko prokuhati
- nasjeckati listiće koromača
- servirati posuto listićima koromača i pokapano maslinovim uljem

Prikazano na HTV: 05.01.2011.

2 komentara: