utorak, 25. siječnja 2011.

Marinirani patarači s pinjolima, grožđicama i šafranom

(za četvero)

150 ml extra djevičanskog maslinovog ulja
2 glavice ljubičastog luka, narezanog na tanke ploške
sol i svježe mljeveni papar
1 grančica svježeg timijana
po želji malo tucane suhe ljute papričice

50 g pinjola
50 g svijetlih grožđica
1 žličica šafrana
1 žlica smeđeg šećera
250 ml bijelog suhog vina
60 ml bijelog vinskog octa
vezica svježeg peršina, nasjeckanog

750 g svježih manjih listova (patarača)
oštro brašno

- pataračima odrezati glavu, utrobu i ako želite peraje
- narezati ljubičasti luk, staviti ga na maslinovo ulje, dodati listiće timijana, ljutu papričicu, sol, uz miješanje popirjati
- u drugoj tavi tostirati pinjole na laganoj vatri
- u posudu za kuhanje uliti vino, ocat, šafran, grožđice i smeđi šećer, zagrijati dok se šećer rastopi
- pirjani luk preliti dobivenim toplim umakom, pomiješati, pustiti da malo iskuha, skloniti da se ohladi
- očišćenu ribu posoliti s obje strane, posušiti papirnatim ubrusom, posuti brašnom
- zagrijati ulje, pržiti ribu s obje strane da dobije lijepu zlatnu boju
- vaditi na upijajuće ubruse, pustiti da se malo ohladi
- ohlađene ribe poslagati u prikladnu posudu, zaliti ohlađenom marinadom, posuti pinjolima i nasjeckanim peršinom

Anin savjet:

- najukusnija je ako odstoji preko noći
- može se raditi od srdela ili skuša

Prikazano na HTV: 25.01.2011.

2 komentara:

  1. kad već nema video Vaših recepata, može li bar slikica od gotovog jela na kraju???? pozdrav i sve pohvale.....

    OdgovoriIzbriši
  2. nisam baš toliki fan da bih radila sva jela i potom ih slikala ;)
    ovi recepti se već uglavnom i nalaze po knjigama i knjižicama koje je Ana do sada izdala...
    uzvraćam pozdrave :)

    OdgovoriIzbriši